Home » Laatste nieuws » Zonneboiler bespaart meer dan zonnepanelen

Zonneboiler bespaart meer dan zonnepanelen

Een zonneboiler levert vaak een grotere besparing op de jaarlijkse energierekening dan zonnepanelen. Want 20% van die kosten zijn elektrisch en zonnepanelen wekken uitsluitend elektriciteit op. Het grootste energieverbruik bestaat meestal uit gas voor verwarming en een goed zonneboilersysteem kan de gaskosten met de helft reduceren.

Zonnepanelen kunnen soms meer elektriciteit opwekken dan de eigen behoefte, maar het terugleveren van elektriciteit op zonnige dagen is inmiddels zo populair dat het elektriciteitsnet kan worden overvoerd. In Duitsland is het inmiddels verboden om nog stroom terug te geven en de mogelijkheid dat dit in Nederland ook gaat gebeuren is aanwezig. Ondertussen gaan de elektriciteitskosten omlaag, terwijl de gaskosten omhoog gaan.

Zonne-energie in warmte omzetten is vier à vijf keer zo efficiënt als zonne-energie in elektriciteit veranderen. Een oppervlak met zonnecollectoren kan vier keer zoveel energie opwekken dan hetzelfde oppervlak met zonnepanelen. Alleen de investering is iets duurder dan zonnepanelen, waardoor ze nog minder populair zijn.

Een systeem van vacuümbuizen in zonnecollectoren vangt daglicht en zonne-energie op, en transporteert de warmte naar een goed geïsoleerde zonneboiler, waar de warmte bewaard wordt. De zonneboiler wordt vóór de combiketel geplaatst en zorgt ervoor dat de ketel zo min mogelijk aanslaat als er warm water voor kraanwater of cv-leiding wordt gevraagd. De meeste zonneboilers kunnen 60% van de warmwaterbehoefte leveren. Een zonneboiler die ook aan de cv warmte levert, kan dat meestal voor 40%.

Bron: installatieprofs

Scroll To Top